Laagdrempelig leren over diabetes.

SugarVita is een leuk en interactief spel voor mensen met diabetes type 2. Het is een virtueel bordspel dat gespeeld wordt op een tablet. De spelers doorlopen in het spel één of enkele dagen met alledaagse activiteiten zoals het ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. En ook tuinieren, boodschappen doen, wandelen, fietsen en het hebben van stress. Maar er komen ook onverwachtse dingen op je pad: een collega die trakteert op een stuk taart of je moet noodgedwongen je lunch overslaan vanwege drukte op je werk. En wat doe je dan? De spelers beschikken over hun medicatie en producten zoals dextro en een ‘optie om te wandelen’ waarmee zij hun bloedsuiker kunnen beïnvloeden. De speler die aan het eind van het spel zijn bloedsuikerspiegel het langst gezond heeft gehouden, wint het spel. Mensen spelen het spel ook met familie en vrienden, zodat ook zij inzicht krijgen in diabetes. Gedragsverandering doe je tenslotte samen met je omgeving!

SugarVita is een uniek spel
Het unieke van deze diabetesgame is dat het gekoppeld is aan een wetenschappelijk ontwikkelde simulator. Deze simulator kan voor elke patiënt de bloedsuikerspiegel voorspellen na uiteenlopende soorten eten, dranken, beweging, stress en ingenomen medicatie. Op basis van een aantal kenmerken kan de simulator goed voorspellen voor veel mensen. Patiënt of geen patiënt, met of zonder medicijngebruik, jong en oud. Dat is de kracht van het spel.

SugarVita is voor iedereen
Iedereen kan het spelen – van jong tot oud en patiënt of geen patiënt. SugarVita is gemaakt voor young seniors met diabetes mellitus type 2, maar ook familie en vrienden vinden het spel leuk om te spelen.

Het spel geeft spelers op een leuke en eenvoudige manier meer inzicht in diabetes. Mensen met diabetes geven dan ook aan er veel van te leren en het helpt de zorgverlener bij de educatie van diabetes mellitus. SugarVita zorgt voor meer verdieping in het consult en een efficiëntere inzet van de zorgverlener - en dat alles op een leuke manier!

SugarVita kan je alleen spelen, maar het is nog veel leuker om het samen met anderen te doen! Je kan het spel met 4 personen spelen, wat het spel ook zeer geschikt maakt voor groepsconsulten. Spelers leren van elkaar en ervaringen worden met elkaar gedeeld.

Het spel heeft een wetenschappelijke, verantwoorde basis
Met een team van de Technische Universiteit Eindhoven en Máxima Medisch Centrum onder leiding van professor Harm Haak is een diabetessimulator ontwikkeld waarmee de bloedglucose van een individu onder invloed van voeding, beweging, medicatie en stress voorspeld kan worden. Deze simulator is de basis onder het spel SugarVita. Dit maakt het mogelijk mensen op een verantwoorde, gepersonaliseerde manier te ondersteunen.